Geschiedenis

De geschiedenis van JBV - Lelystad

Oprichting van JBV-Lelystad

Na mijn vakantie in Frankrijk waar ik Jeu de Boules speelde op pittoreske dorpspleintjes. wilde ik na thuiskomst graag Jeu de Boules blijven beoefenen, aangezien het mijn favoriete hobby was geworden. Hiervoor plaatste ik in 1997 een oproep in de Flevopost, waarin ik mensen zocht die samen met mij Jeu de Boules, ook wel bekend als Pétanque, wilde spelen. Deze oproep trok de aandacht van 12 liefhebbers van het spel of de sport. Onder deze eerste enthousiastelingen bevonden zich onder andere Jan Kuipers, Ruud Dekker, Ans en Wim Hamel, de gebroeders Theo en Fred Keijer, en Martin de Wit.

Martin de Wit, conciërge bij de SGL Scholengemeenschap, maakte het mogelijk om op de grindpaden op het SGL-terrein te spelen. In de loop van 1997 en 1998 groeide het aantal spelers gestaag tot ongeveer 30 à 35 personen.

Na succesvolle onderhandelingen met de gemeente werd op 27 april 1999 de vereniging officieel opgericht via een notaris.  Het eerste bestuur bestond uit Jan Kuipers als voorzitter, Ruud Dekker als penningmeester, en Wim Hamel als secretaris. Jeu de boules vereniging Lelystad was nu officieel en sindsdien is het aantal leden gegroeid tot meer dan 100 spelers.

Het schouwspel
Het Gemeente Sportbedrijf bracht ons samen met meerdere biljartverenigingen op het sportterrein “Het Schouwspel”  in de Schouw, waar we nog steeds zijn gevestigd. Het delen van een sportkantine bleek echter niet succesvol vanwege de verschillende sportbezigheden. Om dit op te lossen, werd een aparte ruimte aan de zijde van het biljartgebouw aangebouwd, die het nieuwe thuis werd van de Jeu de Boules Vereniging Lelystad.

Onze vereniging verwelkomt zowel jongeren als ouderen, dames en heren als trouwe leden. Velen van hen zijn wekelijks te vinden op een van onze 21 banen en zijn ook actief als vrijwilligers. We zijn trots op het feit dat vrijwilligers de ruggengraat van onze vereniging vormen. Zonder hen zou er geen vereniging zijn.

Competitie
Een deel van onze leden speelt wekelijks onderlinge partijen. Teams worden willekeurig samengesteld, en de wedstrijden vinden plaats in een gezellige en sportieve sfeer. Anderen nemen naast de interne speelmomenten ook deel aan competities en toernooien, zowel binnen als buiten onze vereniging.

Naast het sporten bieden we ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning. Speciale evenementen, zoals het Sinterklaasfeest en de barbecue, worden vaak gecombineerd met interne toernooien en hebben een feestelijk tintje.

Toekomst
Onze vereniging hoopt binnenkort een eigen Boulodrôme te kunnen realiseren. Hoewel we momenteel het hele jaar door buiten spelen, is de aanleg van binnenbanen een langgekoesterde wens.

Jeu de Boules is een sport die geschikt is voor iedereen, van 8 tot 88 jaar oud. Het is een echte sport waarbij lichaam en geest optimaal moeten samenwerken, terwijl het tegelijkertijd zorgt voor ontspanning.

Wellicht is Jeu de boules ook iets voor u.

Wim Hamel

Eregalerij JBV-Lelystad

Jan Kuipers

De medeoprichter en erelid van Jeu-de-Boules vereniging Lelystad werd met een handomdraai in een kunstmatig zonnetje gezet. Tijdens het naar hem vernoemde toernooi werd namelijk een nieuwe lichtinstallatie in gebruik genomen. Op de goed verlichte banen werd sportief gestreden om de wisseltrofee. Kuipers opende het toernooi en speelde zelf mee. De ex-voorzitter moest vorig jaar wegens een ernstige ziekte zijn voorzittershamer overdragen aan Harm Burgstra, die hem nu namens de vereniging een beeld (kopie van de wisseltrofee) aanbood. Ook de echtgenote van Kuipers werd in de bloemen gezet namens de P.R. van de vereniging. Het toernooi zelf dat tot in de late uurtjes  werd gespeeld met 34 deelnemers. Omstreeks 22.45 uur ging een tevreden Jan Kuipers huiswaarts met de woorden: Ik hoop nog lang naar het beeldje te kunnen kijken, het krijgt een ereplaats op de kast.

J.B.V. Lelystad is trots op zijn erelid Jan Kuipers

Jan (Henk) Edens

Henk was reeds bij de A.L.V in maart jl. officieel afgetreden als secretaris. Hij is daarvoor namens het bestuur bedankt, en ontving een lekkere fles wijn. Henk beloofde ons dat tijdens de periode van het ontbreken van een opvolger de werkzaamheden door hem zouden worden voortgezet.

Het bestuur heeft hierna eigenlijk een bepaalde wroeging gehad, omdat voor iemand die 12 jaar werkzaamheden heeft dit wel erg summier was. Hij was de beheerder van de website, doet de ledenadministratie, alle facturen gaan via hem de deur uit, maakt de notulen van vergaderingen, heeft dagelijks contact met de penningmeester, was voor heel veel leden het aanspreekpunt binnen de vereniging betreffende de meest uiteenlopende onderwerpen, onderhield contact met de N.J.B.B. Ik zal vast wel wat vergeten zijn, eigenlijk is het gewoon te veel. Zijn kantoor en archief zijn beter ingericht dan bij veel ondernemers. Henk zal geleidelijk werkzaamheden overdragen aan de nieuw te benoemen secretaris. Afgelopen donderdag 11 oktober tijdens de B.L.V is Henk door het bestuur voorgedragen als Erelid en heeft de vergadering dit met algemene stemmen aangenomen.
Ter verrassing was Annie (echtgenote) aanwezig op de vergadering, tijdens de uitreiking van de erbij behorende oorkonde aan Henk, ontving zij een bloemetje, voor het regelmatig worden lastig gevallen met telefoon voor Henk en alle mensen die weer voor de deur stonden. Ik denk dat menige vereniging jaloers zou zijn op zo’n secretaris.

Henk bedankt !!!

Namens het bestuur,
(Henk Edens is overleden op 10 januari 2015)