Jeu de Boules Vereniging Lelystad wil de mooiste Boulodrome van Nederland en verwacht een positieve boost door de bouw van een Boulodrom

Bij jeu de boules denk je aan zonovergoten pleintjes in Zuid-Frankrijk, waar in de schaduw van platanen gemoedelijk het spel met de metalen ballen wordt gespeeld. Maar ook in Lelystad wordt dit spel al bijna 25 jaar in verenigingsvorm beoefend. Omdat kou en regen voor de vaak oudere spelers nogal eens spelbreker zijn, heeft Jeu de Boules Vereniging Lelystad vergevorderde plannen voor een overdekte Boulodrome op sportcomplex Het Schouwspel.

PR-lid Henk de la Cousine is de enthousiaste en gedreven initiatiefnemer van de Boulodrome. ‘Onze vereniging telt op dit moment 120 leden, maar we willen graag met 20 leden per jaar groeien. Dat kan, blijkt uit onderzoek bij verenigingen met een overdekte Boulodrome’.

De la Cousine wijst op de vergrijzing, die ook in Lelystad snel toeneemt. ‘Binnen vijf jaar zijn in Lelystad twee op de zes inwoners senior. Jeu de Boules Vereniging Lelystad is de ideale club voor die doelgroep’.

 

13 binnenbanen en 20 buitenbanen

Om aan de eisen van de landelijke bond te voldoen, moet de Boulodrome minimaal 13 binnenbanen hebben, naast 20 buitenbanen. Het gebouw moet toiletruimtes hebben, ook voor mindervaliden, en rolstoeltoegankelijk zijn. Ook moet het gebouw dienen als clubhuis/kantine met een receptie, waar men zich kan inschrijven voor wedstrijden en toernooien.

Om de Boulodrome te kunnen realiseren, heeft de vereniging 433.000 euro nodig. De la Cousine: ‘We hebben zelf al 116.000 euro en hopen van de gemeente een eenmalige subsidie van 317.000 euro te krijgen’.

Motiemarkt

Jeu de Boules Vereniging zal haar plannen op dinsdag 19 september 2023 toelichten aan raadsleden tijdens de Motiemarkt. De la Cousine heeft goede hoop dat hij de gemeenteraad meekrijgt. ‘Als het aan ons ligt, hebben wij straks de mooiste Boulodrome van Nederland’.