background
logotype
image1

Training info Benjamin 25 april

Plaatsen grof terrein :

 Bij het plaatsen op een grof terrein is het belangrijk om zo min mogelijk terrein te gebruiken, zorg ervoor de je de bal maximaal 1 meter voor de but laat neer komen, hoe hoger je gooit hoe minder terrein je nodig hebt om de bal te laten stoppen. 

Aandachtspunten :

Blijf rechtop staan, bij een hoge bal gaat het niet om kracht maar om de timing van het loslaten van de bal, een fractie later loslaten met het juiste tegeneffect werkt beter dan je lichaam te gebruiken om de bal kracht mee te geven. Zorg ervoor dat je het terrein goed bestudeerd hoe meer grind er ligt hoe makkelijker het is om de bal tot stilstand te brengen.

 Plaatsen glad terrein :

Op een glad terrein is rollen vaak een goede optie, het is hierbij belangrijk om goed naar de rondingen van het terrein te kijken vaak is het zo dat naar mate de baan vordert er meer afbuigingen te zien zijn die van invloed zijn op de baan die de bal moet afleggen. 

Aandachtspunten :

 Bij het plaatsen op een glad terrein is het verstandig gehurkt te plaatsen om zo het beste de baan te “lezen” hou er rekening mee dat het veld erg snel is door gebrek aan weerstand. Zorg ervoor dat je dezelfde houding aanneemt alsof je staat en gooi pas een bal zodra je stevig staat, bij onvoldoende balans zal je net als wanneer je staat geen goede bal kunnen gooien.

 Effectballen zowel rechts als linksom :

 Op het moment dat er 1 of meerdere ballen voor de but liggen moet er goed worden gekeken welke ruimte er beschikbaar is om een bal bij te kunnen plaatsen, vaak is het zo dat het spel op zo een manier ligt dat er niet met een normale worp bij de but te komen is, in dit geval is het handig als je een bepaald effect kunt handteren om zo de ballen ervoor te ontwijken. 

Aandachtpunten :  

Focus niet op de but maar op de plek waar je je bal wil laten neerkomen, bij gebruik van rechtseffect hou je de bal zo vast dat de duim naar boven wijst en tijdens de worp buig je je hand weer naar een rechte positie, een kleine buiging van alleen de hand kan al genoeg zijn de bal tot wel een meter naar binnen te laten draaien om zo ervoor liggende ballen te ontwijken.

 Bij het gooien met links effect hou je de bal zoals normaal vast maar hou je de duim aan de zijkant zodat je op het moment van loslaten de duim naar binnen kan drukken om zo de bal een draai te geven die ervoor zorgt dat de bal op het moment van neerkomen begint te spinnen en zo de voorste ballen weet te ontwijken.

 Hou er rekening mee dat als je met effect gooit het gewone tegeneffect sterk wordt verminderd waardoor de bal met meer snelheid wordt gespeeld en je dus voor je gevoel zachter moet gooien om de zelfde afstand te bereiken als een normale worp.

 Hoe meer grind er ligt hoe minder effect nodig is om de bal te laten draaien iets wat ook geld op het moment een rechte bal naar de but wordt geplaatst met standaard tegeneffect.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019  Jeu de Boules Vereniging Lelystad  globbersthemes joomla templates